Epirus with kids Greece ecotourism

Πάσχα στη Βαλανιδοράχη της Πρέβεζας με παιδιά

Η οικογενειακή εκδρομή της Αγγελικής και της παρέας της στην περιοχή της Πάργας (με πολλή αγάπη, όπως μας έγραψε, για τους αναγνώστες του mamakita.gr).

Είπαμε φέτος να πάρουμε τα παιδάκια μας κι ένα ζευγάρι οικογενειακούς φίλους και να περάσουμε το Πάσχα στην Ήπειρο, μιας και τόσα είχαμε ακούσει για εκείνα τα μέρη, αλλά δεν είχαμε δει την ομορφιά τους.

Ξεκινήσαμε Μεγάλη Παρασκευή πρωί και μετά απο 4μιση ώρες φτάσαμε στο χωριό Βαλανιδοράχη και στις μεζονέτες Green Hill (http://green-hill.gr/)  οι οποίες μας βόλεψαν ιδιαίτερα, διότι πέραν του ότι είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες, απέχουν μισή ώρα μόνο από την Πρέβεζα και μισή ώρα από την Πάργα.

Αφού επισκεφθήκαμε την εκκλησία του χωριού την ώρα της αποκαθήλωσης του Κυρίου, πήγαμε στο χωριο Αμμουδιά για ψάρι και γαριδομακαρονάδα στον «Πατέρα» (https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g1188698-d7951555-Reviews-Taverna_Pateras-Ammoudia_Preveza_Region_Epirus.html). Στην Αμμουδιά, η παραλία είναι πανέμορφη, σε προσκαλεί να κολυμπήσεις και το τοπίο μαγευτικό, καθώς εκεί εκβάλλει ο ποταμός Αχέροντας στη θάλασσα.

Το απόγευμα πήγαμε για τον Επιτάφιο στην όμορφη Πρέβεζα, στον πολιούχο της, τον Άγιο Χαράλαμπο, που βρίσκεται κάπου χωμένος στα όμορφα «νησιώτικα» σοκάκια της. Κάναμε βόλτα περνώντας από πολλά μικρά ταβερνάκια με θαλασσινά και καταλήξαμε στο μεγάλο πεζόδρομο δίπλα στο λιμάνι με τις πολλές καφετέριες να χαζεύουμε τ’ αραγμένα ιστιοπλοϊκά.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί κατευθυνθήκαμε στο Νεκρομαντείο, που βρίσκεται στο Μεσσοπόταμο, δίπλα από την Βαλανιδοράχη. Στο Νεκρομαντείο, οι θνητοί μπορούσαν να επικοινωνήσουν (λέγεται!) με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν κατέβει στον Άδη. Αφού πρώτα έκαναν προσφορές στους ιερείς (τρόφιμα, τα οποία αποθηκεύονταν σε μεγάλα πυθάρια), έκαναν θυσίες ζώων, υπόκεινταν σε μια ειδική «δίαιτα» και σε απομόνωση για πολλές μέρες. Όταν οι ιερείς θεωρούσαν ότι είχαν «καθαρθεί», μπορούσαν να κατέβουν στις Πύλες του Άδη για να συναντήσουν τον αγαπημένο τους νεκρό.

Μετά την επίσκεψή μας στο Νεκρομαντείο, πήγαμε στις πηγές του Αχέροντα. Κατευθείαν μαγευτήκαμε από το σμαραγδί χρώμα και την ιστορία του… Από εδώ ο «βαρκάρης» έπαιρνε τους νεκρούς και τους μετέφερε μέσα από τις Πύλες του Άδη στον Κάτω Κόσμο. Εκτός από το μονοπάτι για πεζοπορία προσφέρονται υπηρεσίες για ιππασία και ράφτινγκ (http://riverdream.gr/). Στη συνέχεια απολαύσαμε το φαγητό μας στην ταβέρνα «Αχέροντας» δίπλα στο ποτάμι (https://www.facebook.com/TavernaAcherontas/).

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββατου κάναμε Ανάσταση στην εκκλησία του χωριού χωρίς βεγγαλικά και κροτίδες, μόνο με την Αναστάσιμη ψαλμωδία και μετά απολαύσαμε ηπειρώτικη μαγειρίτσα στην ταβέρνα του Γιάννη από τα χέρια της μαμάς του! Νοιώσαμε πολύ ζεστά και φιλόξενα, κι εμείς και τα παιδιά.

Κυριακή του Πάσχα ξημέρωσε κι ενώ εμείς απολαμβάναμε το πασχαλινό καφεδάκι μας στις μεζονέτες Green Hill, τα παιδιά  έπαιζαν στο μεγάλο κήπο και ο κύριος Θωμάς ετοίμαζε τον οβελία και το κοκορέτσι για το μεσημεριάνο γλεντι. Μετά από μεγάλη κραιπάλη, ήρθε η ώρα του απογευματινού καφέ και κατευθυνθήκαμε προς την όμορφη Παργα. Εντυπωσιακή, με τα δαιδαλώδη σοκάκια της, τα καταπράσινα νερά της και το όμορφο κάστρο ψηλά στο λόφο, διαθέτει πολλές επιλογές για καφέ, γλυκό, παγωτό με άπειρες λαχταριστές γεύσεις που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Τα παιδιά μαζεύτηκαν κάτω απο την μεγάλη άγκυρα που στολίζει την πλάτεια της . Αυτή η εικόνα θα μου μείνει τελικά.

Όμορφη Ήπειρος… Υπέροχοι φιλόξενοι άνθρωποι! Ένα ταξίδι που πρέπει όλοι να κάνουμε.

image2

Πάργα

 

Σχολιάστε